сряда, 28 март 2018 г.

Великденски яйца, багрени с червено зеле






Когато багрим яйца за Великден всеки от нас иска да станат възможно най-красиви. Цветни, шарени, весели и много пролетни. Колоритът им внася толкова настроение и уют у дома! Техниките за боядисване на яйца са най-различни, а идеите за украсяване неизчерпаеми. Тази година се спрях на боядисване с червено зеле. Цветовете, които се получават са в синьо-зелено-лилавата гама и са невероятно нежни и ефирни. Ще се опитам да ви преразкажа експериментите си и ще се радвам, ако опитате и вие.






Нужни са ви яйца (за предпочитане бели), червено зеле, оцет и малко сода за хляб. Опитах различни варианти със сурово или сварено зеле и съответно се получиха различни цветове и шарки.

1. Отрежете резен зеле и го смелете фино с пасатор или в блендер, като налеете малко вода. Зелето трябва да е сурово и след смилане да заприлича на каша. Сложете в него няколко сварени яйца и ги оставете да престоят. Няма значение дали яйцата ще са топли или студени. Наблюдавайте наситеността на цвета. След като ви хареса, как са се оцветили ги извадете от зелевата каша и почистете със салфетка. Разбира се, колкото по-дълго ги държите, толкова ще са по-наситени. Резултатът е прекрасен лилав цвят. За да се получи в зелето не се слага нито сода, нито оцет.

 




2. Със сурово зеле се образуваха и чудесни шарки. От зелето нарежете няколко много тънки ивици и ги наредете върху парче кухненска салфетка. Сложете едно топло сварено яйце отгоре и се опитайте възможно най-плътно да го обгърнете с нея. След това завийте в найлоново фолио. С пръсти внимателно притиснете местата, където изпъкват лентичките от зеле. Може дори да натиснете леко с нокът по тях за да изтече сок. Да припомня отново-внимателно за да не се счупи черупката на яйцето. Така завитите яйца оставете да престоят час-два или повече. Като ги развиете ще получите различни лилави шарки.





3. Нарежете половин глава зеле на ситно и го сварете за половин час във вода, която трябва да е около 1-2 см над зелето. Прецедете и докато течността е още гореща сложете малко сода. Сложете топли сварени яйца вътре и ги оставете да се боядисат. Ще получите зелен цвят. За различни нюанси на зелено може да извадите някои от яйцата по-рано, а други да оставите да престоят по-дълго време за наситен цвят. Отново сварете зеле, като при предния вариант, но този път към прецедената отвара сложете 1 с.л. оцет. Яйцата, боядисани в нея ще станат сини. Ако ги държите дълго време ще станат много тъмно мастилено-сини, както се вижда в дясно на двойната снимка.




Като обобщение мога да кажа, че със сурово зеле се получава лилав цвят, със сода зелен и с оцет син. На мен най-много ми харесаха яйцата с нежни ненаситени цветове и затова не ги оцветявах дълго време. За наситени цветове може да оставите яйцата да престоят в зелето дори цяла нощ. Преценете сами, как ще ви хареса най-много. Техниката за багрене със сварено зеле е стара и изпитана, но на мен ми допадна тази със сурово зеле, което си беше изцяло мой експеримент.

 




Яйцата стават наистина красиви, но това не е повод да забравим за червените яйца. Нека във всеки дом има червено яйце за здраве и берекет. А ако искате да изненадате гостите си приятно, подарете им боядисано яйце, завито в мъх и украсено с клонки и цветчета. Светли празници на всички!




7 коментара:

  1. Йоли,ти истинска ли си? Златна си.
    Блазе на това момоче което снаха ще ти стане. Блазе и на нас че имаме такава вдъхновителка. Бъди жива и здрава.
    Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катеееее, чул те Господ! Готова съм за баба, а диването е такъв айляк... Направо ще ме остави без внуци. Хич не им се обвързва сериозно на младежите в днешно време. Стискай ми палци и се моли. Благодаря ти мила.

      Изтриване
  2. Ох, и аз си имам една такава в къщи.
    Но да са живи и здрави той късмета им стои.
    Прегръдки и споко, и това ще стане.
    Катя

    ОтговорИзтриване
  3. Така хубаво го е написала Катя...
    Великолепни празнични идеи и предложения -
    и тортата, и сладките, а сега тези красиви и
    нежно обагрени яйца... Вълшебница си ти, мила, Йоли!
    Благодаря за удоволствието, прегръдка и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! Прегръщам те и светли празници на всички ви у дома!

      Изтриване
  4. Ти си естет, Йоли. Всичко което правиш е толкова красиво!
    Но имам една молба - поправи неволната правописна грешка
    в заглавието, че малко дразни.
    Дора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доре, толкова ти благодаря, че ми обърна внимание! Ако не беше ти изобщо нямаше да я видя, признавам си. Веднага поправям! Благодаря ти отново и светли празници!

      Изтриване